dimarts, 10 de desembre del 2013

Els suggeriments de Raths a l'hora de dissenyar el currículum


En igualtat de condicions una activitat és més gratificant (té més valor educatiu) que una altra si:

1.Permet als xiquets efectuar eleccions informades per a realitzar l'activitat i reflexionar sobre les conseqüències de les seues accions.

2. Assigna als estudiants papers actius (investigar, exposar, observar, entrevistar, participar en simulacions,..) enlloc de passius (escoltar, omplir fitxes, participar en discussions rutinàries amb el professor,...), en situacions d'aprenentatge.

3. Exigeix als estudiants que indaguen sobre sobre idees, aplicacions de processos intel.lectuals o problemes quotidians, bé personals o bé socials.

4. Propicia que els xiquets actuen amb objectes, materials i artefactes reals (tocant, manipulant, aplicant, examinant, recollint objectes i materials).

5. El seu acompliment pot ser realitzat amb èxit per xiquets a diversos nivells d'habilitat. (Tasques com imaginar, comparar, classificar o resumir, no imposen normes de rendiment úniques als resultats possibles de les mateixes.

6. Exigeix que els estudiants examinen, dins d'un nou context, una idea, una aplicació d'un procés intel.lectual o un problema actual que ha estat prèviament estudiat.

7. Requereix que els estudiants examinen temes o qüestions que els ciutadans de la nostra societat no analitzen normalment - i que, de manera general són ignorats pels  principals mitjans de comunicació: sexe, religió, guerra, pau,...

8. Propicia que els estudiants i els docents correguen riscos., no de vida o de mort, però si d'èxit o fracàs.

9. Exigeix que els estudiants reescriguen, repassen, i perfeccionen els seus esforços inicials.

10. Estimula als estudiants a ocupar-se de l'aplicació i del domini de regles, estàndars o disciplines significatives.

11. Proporciona als estudiants una possibilitat de compartir amb altres la planificació d'un projecte, la seua realització o els resultats d'una activitat.

12. Si permet l'acolliment dels interessos dels alumnes per a que es comprometen personalment.

RATHS (1971) "Teaching whithout specifics objectives" Educational Leadership  citat per  STENHOUSE (1984) Investigación y desarrollo del curriculum .Ed. Morata i per GIMENO, J.(1988) El curriculum: una reflexión sobre la práctica. Ed. Morata

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada